“Tüketiciler olarak, plastik çöplerimizi uygun şekilde ayırdığımızda hepsinin sihirli bir şekilde geri dönüştürüleceğine inanıyoruz.”
Plastik Kirliliği
Uluslararası bir araştırmacı ekibi, küresel plastik kirliliği sorunumuzun geri dönüşü olmayan noktaya yaklaşabileceği konusunda uyarıda bulunarak alarm zillerini çalıyor.
Bir de yeni bir araştırmaya dergisinde yayımlanan Bilim , araştırmacılar gezegen taşma noktasına yaklaştığını gördük. Ekip, plastiklerin çok yavaş bozundukları ve küresel olarak yeterli oranlardan daha düşük oranlarda geri dönüştürüldükleri için “geri dönüşü olmayan bir kirletici” olduğunu savunuyor.
Stockholm Üniversitesi’nde profesör ve çalışmanın baş yazarı Matthew MacLeod bir basın açıklamasında, “Plastik toplumumuza derinden kök salmış durumda ve her yerde, hatta atık işleme altyapısı iyi olan ülkelerde bile çevreye sızıyor” dedi. araştırma hakkında.
McLeod’un ekibi, konuyla ilgili artan farkındalığına rağmen, plastik kirliliğinin hala yükseliş eğiliminde olduğunu savundu – başka bir deyişle, tüm ekosistemimize nüfuz ediyoruz.
Sorunun Kökü
Araştırmacılar, plastik kirliliğinin sadece çevresel bir sorun olmadığına, aynı zamanda politik ve ekonomik bir sorun olduğuna inanıyorlar – öncelikle ele alınması gereken sorunun kökü.
Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü’nde doktora adayı olan ve çalışmanın ortak yazarı Mine Tekman, tanıtım yazısında “Dünya, geri dönüşüm ve plastiği çevreden uzaklaştırmak için teknolojik çözümleri teşvik ediyor” dedi. “Tüketiciler olarak, plastik çöplerimizi uygun şekilde ayırdığımızda hepsinin sihirli bir şekilde geri dönüştürüleceğine inanıyoruz.”
Ama bu yeterli değil.
Norveç Jeoteknik Enstitüsü’nde araştırma üzerinde çalışan Hans Peter Arp, “Bozulma çok yavaş ve birikimi durdurmada etkili değil, bu nedenle yıpranmış plastiğe maruz kalma yalnızca artacaktır” dedi.
Sorun, enkazın kolayca temizlenemediği uzak ortamlarda daha da kötüdür. Doğada hemen hemen her yerde bulunan mikroplastiklerin, hatta insan organlarının içinde bile bulunan küçük parçacıkların varlığı , sorunu daha da büyütüyor.
Sert Eylemler
Kısacası, geniş kapsamlı önlemlere ihtiyaç var.
Tekman, “Emisyonları azaltmak, geri dönüştürülmüş plastiğin değerini artırmak için işlenmemiş plastik üretimini sınırlamak ve daha iyi geri dönüşüme sahip bir ülkeye plastik atık ihracatını yasaklamak gibi sert eylemler gerektiriyor” dedi.
MacLeod yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar, kötü sonuçlara dair yaygın bir kanıt görmüyoruz, ancak hava koşullarına maruz kalan plastik gerçekten kötü bir etkiyi tetiklerse, muhtemelen bunu tersine çevirmemiz mümkün değil” diye uyardı. “Çevrede kalıcı plastik kirliliği birikimini görmezden gelmenin maliyeti çok büyük olabilir.”