Bilim insanları, Brezilya’nın Campinas Eyalet Üniversitesi (UNICAMP) ve Federal ABC Üniversitesi (UFABC) ortaklığında yürüttükleri bir projede, elma suyu üretimi sırasında ortaya çıkan atıkları kullanarak biyogaz üretmeyi başardılar. Projenin amacı, atıkları kaynak olarak kullanarak geri dönüşüme teşvik sağlamak ve biyoenerji ile biyomateryallerin kullanımını artıran bir sistem tasarlamaktı. Biomass Conversion and Biorefinery dergisinde yayınlanan makalede, elma suyu üretimi sonucu ortaya çıkan atık miktarının oldukça fazla olduğu ve küresel elma üretiminin ana üreticileri olan Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye gibi ülkelerde ciddi bir sorun oluşturduğu belirtildi.
Araştırmacılardan Tânia Forster Carneiro, kuru anaerobik çürütme ile biyolojik arıtma yapıldığını ve bu sayede elektrik ve termal enerji üretildiğini, sera gazı emisyonlarının azaltıldığını ve atıkların organik gübreye dönüştürüldüğünü açıkladı. Kuru anaerobik çürütme, katı organik atıkların geri dönüştürülmesi için oldukça etkili bir yöntem olarak kabul ediliyor ve düzenli depolama sahalarına atılmalarına göre daha çevre dostu bir seçenek sunuyor.
Araştırma sonuçlarına göre, çıkan katı organik atıklardan kilogram başına 36,61 litre metan üretilebiliyor. Bir ton elma posasından ise 1,92 kilowatt/saat elektrik ve 8,63 megajoule/saat ısı üretilebiliyor. Geri kazanılan biyoenerjinin, biyoyakıtların ve biyoelektriğin kamu politikasına katkıda bulunabileceği, fosil yakıt tüketimini azaltabileceği ve sera gazı emisyonlarını azaltabileceği belirtiliyor. Tasarlanan anaerobik biyolojik arıtma reaktörü, elektrik tüketiminin %19,18’ini ve ısının %11,15’ini sağlayabiliyor.
Carneiro, bu yöntemin küçük ve orta ölçekli tesislerde de uygulanabileceğini ve döngüsel ekonomiye geçişe yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca, bira endüstrisinde maltlık arpa küspesinden de aynı yöntemle metan üretmenin mümkün olduğu ve işlenen her metrik ton arpa küspesi için 0,23 megawatt/saat elektrik üretilebilecek.
DAHA FAZLASI İÇİN: Biogas produced with waste from apple juice production can minimize use of fossil fuels in industry