Yapay Zeka ve Prompt Mühendisliği

by Mirbey Mercan

İşleme prensibi insan davranışlarını taklit etmek olan yapay zekanın, makineler ile vücut bulması ve öğrenebilme, yanıt veya çıktı verme şeklinde insanlarla iletişimi kolaylaştırılması teknolojide büyük bir devrim gerçekleştirdi. Bu süreçlerin sonucu olarak özellikle son zamanlarda oldukça büyük bir yankı uyandıran ChatGPT, Midjourney gibi yapay zeka yazılımları oldukça popüler ve kullanımı oldukça yaygın hale geldi. Peki Prompt Mühendisliği bunun neresinde?

Sorulara verdikleri hızlı ve etkili yanıtlarla beraber oldukça etkileyici bir sonuç çıkaran ChatGPT’nin yayımlamasının ardından dünya çapında ‘Prompt Mühendisliği’ kavramı daha fazla gündeme gelmeye başladı. Çevirisi istem veya komut mühendisliği şeklinde olan ‘Prompt Engineering’, en kaba tabiri ile net, spesifik ve kusursuza yakın bir şekilde tasarlanmış komutlar sayesinde yapay zekaya istem belirtmesidir. Bahsedilen yapay zeka yazılımlarının, istenilen çıktıyı üretebilmesi doğru komut ve kullanımla mümkün olması ‘Prompt Mühendisliği’ alanını ihtiyaçlar sonucunda ön plana çıkarmaktadır.

Prompt Mühendisliği Nedir?

Prompt(Sufle) Mühendislerinin temel görevi, insan dilinin yapay zeka dili ile etkileşimini en verimli şekilde sağlamaktır. ChatGPT’nin duyurulması ile popüleritesi ivme kazanan bu mesleğin gelecekteki konumu da yapay zekanın ve yapay zeka Chatbot’larının gelişimi ile paralel şekilde arttığı düşünülmektedir. Bu durumdan yola çıkarsak yapay zeka yenilik, gelişim ve farklı alanlara fayda sağlaması durumunda bu bölüme talep sayısı da gün geçtikçe arması beklenmektedir.

Aynı zamanda, özellikle zaman tasarrufu ve veriminin yüksek olması bu bölüme ihtiyaç duyulmasını sağlamaktadır. İnsanların işlerini kolaylaştırmak, zamanı daha verimli ve tasarruflu kullanmak bazı bölümleri de doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle işsizlik sorunun da yapay zekanın yeteneklerine ve etki kapasitesine göre katlanarak artması beklenmektedir.

Mühendislik Neresinde?

Prompt Mühendisliği denmesindeki en belirgin sebep, yukarıda da belirtildiği üzere spesifik şekilde komutların tasarlanması ve detaylarının bir mühendis gibi hesaplanmasıdır. Aynı zamanda maksimum düzeyde verim alınabilmesi amaçlanmasından ötürü bu bölümün mühendislik alanı olması olağandır. Veri analizi, makine öğrenmesi, doğal dil işleme gibi metodolojileri kullanarak istemlerin sürekli olarak güncellenebilir, geliştirilebilir ve verim düzeyi yüksek sonuçlar alınmasını sağlayabilir.

Kullanım Alanları

Kullanıcın hayal dünyasının genişliğine ve kapasitesine göre dijital ortamda gerçekleştirilebilecek her alanda yapay zekadan verim almak mümkündür. Örneğin hastalık tespiti ve izlenmesi gereken yolda sağlık çalışanlarına iyi bir destek olabilir. Bunun sonucu olarak kritik hastalıklarda zamanı daha verimli ve kısa tutmak hayati riski doğrudan etkilemektedir.

Bir başka örnek olarak finans, bankacılık ve sigorta şirketlerine veri analizi, risk analizi ve yatırım tavsiyeleri vermek için kullanılabilmektedir. Algoritmik bir istem ile piyasadaki eğilimi, yatırım alanlarını analiz edebilir ve en doğru çıktıyı sunabilir.

Yukarıda da belirtildiği üzere yeni bir alan olması, yapay zekanın gelişimi ile orantılı bir yükseliş sergilemesi beklenen bu alanın doğal dil ve yapay zeka arasındaki bağın kurulması halinde çözüme kavuşturulabilecek çözümler ölçümü mümkün olmayacak kadar fazladır. Yapay zekanın gelişimi gelecekte bizlere daha farklı inovasyonlar sunacak gibi görünmektedir.

DAHA FAZLASI İÇİN: Prompt Engineering [Cohere]

Related Posts