Artık yaralarınızı daha hızlı, daha etkili ve daha ucuza iyileştirebileceğinizi biliyor muydunuz?
Kesik, sıyrık, yanık veya diyabet yarası gibi kronik yaralar artık daha hızlı iyileşecek. Caltech’te (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü) geliştirilen yeni bir tür akıllı bandaj, bu yaraların tedavisini daha kolay, daha etkili ve daha ucuz hale getirebilir. Bu akıllı bandajlar, tıp mühendisliği yardımcı doçenti, Heritage Medical Research Institute Investigator ve Ronald ve JoAnne Willens Scholar Wei Gao’nun laboratuvarında geliştirildi.
Akıllı yara bandı, iki farklı katmandan oluşuyor. Üstte elektronik bileşenleri taşıyan 100 mikron kalınlığında bir polimer film bulunuyor. Bu filmin alt tarafında ise yara ile temas halinde olan hidrojel yer alıyor. Ürünün üzerindeki biyosensörler, alttaki yaranın elektrik empedansını ve sıcaklığını sürekli olarak izliyor. Yapılan araştırmalara göre yaralar iyileştikçe empedans değeri artıyor, iltihaplanma azaldıkça sıcaklık düşüyor.
Bu ölçümler yaranın yeterince hızlı şekilde iyileşemediğini gösteriyorsa, yara bandındaki elektrik stimülatörü alttaki dokuya küçük bir elektrik akımı veriyor. Bu işlemin deri hücrelerinin yara bölgesine göç etme hızını artırdığı, bakterileri öldürerek doku kapanmasını hızlandırdığı ve enfeksiyonu azalttığı söyleniyor.
Yalnızca emici malzeme katmanlarından oluşabilen tipik bir bandajdan farklı olarak, akıllı bandajlar gömülü elektronik ve ilaç içeren esnek ve gerilebilir bir polimerden yapılır. Elektronik, sensörün ürik asit veya laktat gibi molekülleri ve yaradaki iltihaplanma veya bakteriyel enfeksiyonun göstergesi olabilecek pH seviyesi veya sıcaklık gibi koşulları izlemesine olanak tanır.
Gao, “Özellikle diyabetik ülser ve yanıklarda uzun süren ve hasta için büyük sorunlara neden olan birçok farklı türde kronik yara vardır. İyileşmeyi kolaylaştırabilecek bir teknolojiye talep var.” diyor.
“Bu konseptin kanıtını küçük hayvan modellerinde gösterdik, ancak ileride cihazın stabilitesini artırmak ve aynı zamanda daha büyük kronik yaralarda test etmek istiyoruz çünkü yara parametreleri ve mikro ortam bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. ” diyor.
Fakat bu yara bandının gerçek kullanıma ne zaman gireceği henüz bilinmiyor.