“Arktik ısındığında, dünya da ısınır.”
The Guardian’ın haberine göre uzmanlar, Kuzey Kutbu’nun çoğunu kaplayan deniz buzunun daha önce düşünülenden iki kat inceliyor gibi göründüğü konusunda uyarıyor .
Bugün The Cryosphere dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, bir araştırma ekibi sıcaklık, kar yağışı ve buz kütlesi hareketinin kar birikimini nasıl etkileyebileceğini tahmin etti. Daha önce, 1965 ve 1991 yılları arasında donmuş deniz buzu kütleleri hakkında Sovyet seferleri tarafından toplanan verilere güvenmek zorundaydık.
2002’den 2018’e kadar kar örtüsünü tahmin eden yeni bilgisayar modeli, deniz buzu kalınlığının önceki tahminlere kıyasla iki kat daha hızlı inceldiğini gösterdi – iklim değişikliğinin etkilerinin endişe verici bir oranda hızlandığının endişe verici bir işareti.
Kar, Kuzey Kutbu’ndaki buz sahanlıklarının sağlığını değerlendirmek için önemli bir faktördür, ancak uydu radarı tarafından görülmediği için takip edilmesi zordur.
University College London’dan baş yazar Robbie Mallett The Guardian’a verdiği demeçte, “Deniz buzu kalınlığı, Kuzey Kutbu’nun sağlığının hassas bir göstergesidir – ve Kuzey Kutbu ısındığında dünya da ısınır” dedi.
Mallett, “Deniz buzu yıl içinde daha sonra ve daha sonra oluşmaya başladı, bu nedenle üstteki karın birikmek için daha az zamanı var” dedi. “Hesaplarımız, bu azalan kar derinliğini ilk kez hesaba katıyor.”
Buzu inceltmek, bir dizi eşzamanlı sorunu birleştiriyor olabilir.
Mallett, “Daha kalın buz, yalıtkan bir örtü görevi görür, okyanusun kışın atmosferi ısıtmasını engeller ve okyanusu yaz aylarında güneş ışığından korur” diye ekledi. “Arktik yaz erimesi sırasında daha ince buzun hayatta kalma olasılığı daha düşüktür.”
Araştırmacılar, Kuzey Kutbu’ndaki hızlı değişikliklerin, kuzey yarımkürede kuraklık ve sel gibi aşırı hava olaylarına da katkıda bulunabileceğine inanıyor.
Büyük buz kütlelerinin erimesiyle, nakliye rotaları giderek kısalıyor. The Guardian’a göre, Şubat ayında bir kargo gemisi kışın ilk kez Çin ile Avrupa arasında Sibirya çevresinde bir gidiş-dönüş yaptı.
Mallett’e göre bu aynı zamanda Kuzey Kutbu’nda daha yüksek petrol sızıntısı riski anlamına geliyor.
Ancak bilim adamları, yeni izleme modellerinin, iklim değişikliğinin Kuzey Kutbu üzerindeki uzun vadeli etkilerini ve belki de deniz buzunun yok olmasını yavaşlatmanın yollarını daha iyi tahmin etmelerine izin verebileceği konusunda iyimserler.
DAHA FAZLA OKUYUN: Arktik deniz buzu düşünülenden iki kat daha hızlı inceliyor, çalışma bulguları [ The Guardian ]