Lojistik Performansın İyileştirilmesi ve Enerji Kullanımının Azaltılması İçin Yeni Yaklaşımlar

by Umut Koçak

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Dergisi’nde yapılan bir araştırma, dünya bankasının Lojistik Performans Endeksi (LPI) kullanarak bir ülkenin lojistik performansını değerlendirmede performans kriterlerini sıralamak ve önceliklendirmek için MGGP adı verilen yeni bir makine öğrenimi yaklaşımı kullandı. LPI kendisi uluslararası lojistik performansını ölçen altı farklı bileşen içerir. Söz konusu bileşenler: gümrük, altyapı, sevkiyat düzenleme kolaylığı, lojistik hizmetlerin kalitesi, takip ve izleme ve zamanında teslimattır.

Erciyes Üniversitesi’nden Bilal Babayiğit ve Feyza Gürbüz ile Sakarya Üniversitesi’nden Berrin Denizhan, açık erişimli bir IJSTL makalesinde MGGP yaklaşımının doğrusal veya doğrusal olmayan tahmin modelleri oluşturabileceğini açıklıyorlar. Ekip, 2010’dan 2018’e kadar olan bir dizi LPI veri setini kullanarak modellerini eğitti ve tahminlerini diğer eğitim olmayan veri setlerine karşı test etti.

MGGP yaklaşımının diğer yöntemlerden daha iyi bir şekilde LPI skorunu tahmin ettiğini gösteren çalışma, önceki araçların LPI’nin her bileşeninin göreceli etkilerini incelememiş olması nedeniyle önemli bir bulgu ortaya koydu.

Ekip, aşağıdaki bağlamda altı bileşeni tartışıyor:

  • Gümrük: Sınır geçişlerinin verimliliği.
  • Gümrük işlemleri için gereken altyapı ve malların taşınması.
  • Rekabetçi fiyatlı sevkiyatların düzenlenmesi için uluslararası gönderimler.
  • Lojistik hizmet sağlayıcıları tarafından gerçekleştirilebilen işlerin kalitesi.
  • Mal akışının kaynağından varış noktasına düzgün bir şekilde akmasını sağlamak için takip ve izleme.
  • Program ve beklenen teslimat zamanı açısından bir ölçü olan zamanında teslimat.

Ekip, MGGP tarafından üretilen tahminlerin, daha etkili lojistik planlar geliştirme göreviyle karşı karşıya olan politika yapıcıları ve araştırmacılar için önemli bir araç olabileceğini öne sürüyor. Bu çalışma, lojistik politika ve planlamada daha iyi bilgilendirilmiş karar vermenin mümkün olmasına ve uluslararası düzeyde lojistik performansın iyileştirilmesine ve hatta enerji kullanımının ve emisyonların azaltılmasına neden olabilecek.

Yorum Yap